Hoppa till sidans innehåll

Utbildningsstege


Knatte grupp

Är för de minsta barnen. (ca 3-5 år) Här sker all ridning med ledare och undervisningen lite mer "på lek". Vi tar in upp till 8st i grupperna. Lektionen pågår 30 min till häst. Ingen teori är knuten till denna grupp men vill man pyssla i stallet efter på egen hand så går det bra( i vuxet sällskap) Här vill vi att en förälder eller anhörig är med och leder barnet.

Ridlekis

Är för de yngre barnen. (ca 4-6 år) Här sker all ridning med ledare och undervisningen lite mer "på lek". Vi tar in upp till 6 st i grupperna.
Lektionen pågår i 30 min till häst samt 30 min teori för att på ett lekfullt men säkert sätt lära sig att umgås med hästen.
Här vill vi att en förälder eller anhörig är med och leder hästen.

Nybörjare junior

För den som är nybörjare från 7 år (här kan man vara i ganska blandad ålder) 50 min lektion som sker ca 30 min till häst samt 20 teori som består i att lära sig att iordningställa sin häst inför lektionen på ett säkert sätt. Här vill vi att en förälder eller anhörig är med både i stallet och på lektionen och leder sitt barn. 

Vi vill att eleverna skall lära sig grunderna på ett säker och tryggt sett. och när det gäller barngrupperna vill vi gärna att föräldrar är delaktiga i att hjälpa sitt barn med justering av utrustning , leda vid behov osv.
Vi ber dock att ni då förblir passiva ledare och ej stödundervisar barnen, eftersom de lätt blir splittrade och får svårt med koncentrationen.
Av samma anledning bör föräldrar ej prata med sitt barn under pågående lektion från läktaren. Du som förälder behöver inte ha några förkunskaper. Vi hjälper dig att hjälpa ditt barn.

Nybörjare vuxen.

För den som är nybörjare och vuxen, här lägger vi stor vikt i att på ett säkert sätt introdusera eleverna i ridningen och skötsel av hästen. Vi ägnar ca var 4:e lektion till att lära sig att göra iordning hästen för ridning, hantering osv.

Förberedande grupp 1

Här rider eleverna i skritt och trav med ledare om så behövs  oftast i avdelningsridning (med tätryttare). Rider de enklaste ridvägarna, bomövningar samt balansövningar. Även här behöver en förälder eller anhörig vara behjälplig i stallet och vid ridning.

Förberedande  grupp 2

Här rider eleverna i skritt och trav självständigt utan ledare, galoppen introduceras. Rider alla ridvägar, bomövningar i 2/3 punkts sits samt balansövningar. 

I de förberedande grupperna är teorilektionerna till största delen av praktisk karaktär där eleverna får lära sig att hantera hästen på ett säkert sätt och samtidigt lära sig både skötsel av häst, stall och utrustning. I den teoretiska delen ingår sådant som ridvägar, hästens exteriör, färger/tecken osv.

Nivå 1

Här rider eleverna i alla gångarter självständigt. Bomövningar, hoppar enkla hinder i trav samt caprilli övningar. Rider själv i skritt/trav vid uteritt. Här introducerar vi ridning på böjda spår med inverkan osv.

Nivå 2

Här rider eleverna i alla gångarter självständigt med mer vikt på rätt inverkan. Hoppar enkla banor i trav/galopp med fokus på sits,väg och tempo. Rider själv i alla gångarter vid uteritt

På teorilektionerna för Nivå 1&2 lägger vi stor vikt på den praktiska kunskapen om tillpassning av mundering, att hantera hästen säkert, visitering m.m. Den teoretiska delen lär vi oss mer om ridlära, hästens sjukdomar osv.

Nivå 3

Här rider eleverna i alla gångarter självständigt. Fokus läggs på inverkansridning i dressyren med olika rörelser tom LB. I hoppningen hoppar vi enkla banor och övningar i galopp med fokus på sits, tempo och vägar. Rider själv i alla gångarter vid uteritt.

Nivå 4

Här rider eleverna i alla gångarter självständigt. Fokus ligger på inverkansridning i dressyren med olika rörelser tom LA. I hoppningen hoppar vi banor och övningar med hinder i följd  i galopp med fokus på sits, tempo vägar. Rider själv i alla gångarter vid uteritt samt hoppar enkla hinder i terrängen.

På teorilektionerna för Nivå 3&4 lägger vi fortfarande stor vikt på den praktiska delen med tillpassning av mundering, hästens miljö, bandagering /sårvård m.m.
I den teoretiska biten fördjupar vi oss i ridlära, utbildningsskalan för hästen, mer om hästens sjukdomar, smittskydd osv.

Ovanstående nivåer tar olika tid att lära in och det är viktigt att alla delar finns med i den fortsatta utvecklingen hos ryttaren.

"En volt rider man redan som nybörjare och fortfarande som GP ryttare men med ökat krav på utförandet"

Det är alltid ridläraren som gör en bedömning om när eleven är redo att flyttas upp en nivå.

Dressyrextra

Här rider eleverna på Nivå 3&4. Vi fokuserar ännu mer på korrekt inverkan, arbetar hästen enligt utbildningsskalan, fokuserar på ryttarens sits och kan arbeta med rörelser upp till Msv dressyr om ryttare och häst är färdiga för det.

Hoppextra

Här rider eleverna på Nivå 3&4. Vi fokuserar ännu mer på korrekt inverkan, arbetar hästen enligt utbildningsskalan, fokuserar på ryttarens sits/balans och följsamhet över hinder. Hoppar övningar med lite högre svårighetsgrad än på vanlig lektion om ryttaren och hästen är färdig för det.

Ingen teori är knuten till dessa grupper. Här anses eleven vara så självständig att hen kan iordningställa sin häst själv före och efter lektion. Är eleven under 16 år skall vuxen finnas i anslutning.

Utrustning

Ryttarens utrustning består av : stövel/sko/känga med klack (ej snörning)
Obs! from Nivå 3 rekomenderas ridstövel eller chaps för att uppnå en korrekt sits/inverkan och from Nivå 4 är det ett krav (detta gäller även Dressyr/hoppextra), oömma byxor utan hårda sömmar på insidan, vantar/handskar, hjälm (finns att låna), skyddsväst (finns att låna). Uppsatt hår om längre än till axlarna.
Hjälm och väst skall bäras i all kontakt/hantering av häst för barn upp till 10 år.

Uppdaterad: 10 MAR 2022 19:44 Skribent: Mia Vedlund
E-post: Adressen Gömd 

 

 


 

 

 

 

Gyttorps Ridklubb renoverar i stallet.

Med hjälp av stöd från EU´s landsbygdsprogram utvecklas vår verksamhet och ger oss möjlighet att välkomna alla!

 

Postadress:
Gyttorps RK - Ridsport
Finntorp 8
71372 Gyttorp

Kontakt:
Tel: 0705694644, 0705694644
E-post: gyttorpsridskola@gma...