Ridskolan

Välkommen till Gyttorps Ridklubbs ridsportskola!

Här på GRK erbjuder vi en utbildning inom ridsport med fokus på ryttaren som individ och hästens välbefinnande på ett säkerhetsmässigt utförande.

Ridsporten

Ridning är en svår sport med mycket att lära, inte minst då det är levande djur som vi arbetar med. Här på GRK hoppas vi kunna lära ut helheten med ridsporten vilket betyder att det inte bara är den tiden som eleven sitter i sadeln som är den viktigaste. För att kunna lära sig att rida bra måste man även lära sig om hästen och dess bakgrund, instinkter, skötsel och behov. Detta innebär att du under dina ridlektioner här på GRK inte bara kommer att rida utan även ha teori. För att utbildningen ska bli så givande som möjligt kommer vi att arbeta efter en läroplan som går ut på att ge eleverna en så allsidig och komplett ridsportutbildning som möjligt.

Eftersom alla hästar är olika individer har olika personligheter och temperament väljer ridlärarna ut vilka ryttare som ska rida på vilka hästar för att utbildningen ska bli så bra som möjligt.

Ryttaren som individ

Alla ryttare utvecklas på olika sätt och på olika nivåer. För att kunna erbjuda varje individuell ryttare en så bra utbildning som möjligt kan det ske att grupper ändras såväl vid terminens start eller mitt i terminen. Omgruppering innebär inte nödvändigtvis att en ryttare har utvecklats snabbt eller långsamt utan snarare huruvida gruppens sammansättning passar individen. Byte av grupp avgörs av ridlärarna och kan inte bestämmas av den enskilde ryttaren eller föräldrar/anhöriga. Hänsyn måste dock tas till att det kan vara svårt att passa in med dagar och tider för eleven och en viss acceptans gällande ojämnheter i nivå i ridgrupperna måste finnas.

Hästens välbefinnande

Vi lägger stor vikt vid att våra hästar ska få bästa möjliga skötsel och omvårdnad. Vi är noga med att ge ridskolehästarna regelbundna rutiner, foder, veterinärvård mm. För att hästarna ska fungera bra som lärohästar till våra elever krävs också att hästarna utbildas av ridlärarna regelbundet. För hästarna är rutiner vikiga och därför vill vi att våra elever sköter om och gör ordning hästarna med hänsyn till våra regler och föreskrifter även om man gör på annat sätt hemma eller i andra stall.

Säkerhetsmässigt utförande

Ridning är en farlig sport. För att minimera riskerna arbetar vi alltid på ett säkerhetsmässigt vis, både när det gäller skötsel och ridning. Som elev eller förälder/anhörig bör man ofta tänka och påminna sig om att hästar är ett flyktdjur som lever i flock. Detta betyder att det är mycket viktigt att alltid tänka på hur man hanterar hästen vad gäller avstånd till andra hästar mm. Ridlärarna arbetar alltid på ett säkerhetsmässigt vis vilket betyder att det vissa dagar kan bli ändring av den tänkta planeringen vid exempelvis mycket blåsigt väder eller snöras mm. Även om våra ridskolehästar är väl utbildade och passande för sin uppgift är inga hästar "maskiner". Alla hästar kan bli rädda och reagera instinktivt! Det finns alltid risk för att ramla av hästen eller göra sig illa vid skötsel och när man lär sig rida kan man aldrig undgå från detta och detta behöver man vara medveten om när man anmäler sig eller sitt barn på ridskolan.

"Vi har nästan glömt hur märkvärdigt det är att ett så stort och starkt och intelligent djur som en häst tilllåter ett annat, mycket svagare djur, att rida på dess rygg "

"Om du inte förstår hästarnas språk, skyll inte på hästen."

Uppdaterad: 23 AUG 2017 11:41 Skribent: Sara Bjarned