Smittskyddsinformation

16 FEB 2019 16:43
Den senaste tiden har flera stallar drabbats av virussjukdomar hos häst. Vi har av den anledningen valt att stänga stallarna för hästar utifrån tills vidare. Vi vill också att elever och besökare tänker på hygien.
  • Uppdaterad: 16 FEB 2019 16:43

Smittskyddsinformation

För Dig som elev:

- Ställ krav att besökare är rena om händerna, och har kläder och skor som garanterat inte har använts i stall där sjuka hästar eller smitta förekommer ”

Råd från SVA för minskad smittspridning

Om du besöker andra stall eller på något sätt kommer i kontakt med andra hästar vill vi att du tvättar dina kläder och skor innan du kommer till oss. Vi vill också att du är noga med din handhygien. På ridskolan finns möjlighet att tvätta händerna med tvål, vatten och handsprit vilket vi vill att ni gör vid ankomst och innan ni lämnar anläggningen. Här finns också ett virkonbad för desinficering av skor.

För dig som har häst uppstallad här

Om du vill lämna anläggningen för träning/tävling vill vi att du tänker på följande:

- Åk bara till ställen där det endast förväntas finnas friska hästar, och där man tillämpar ”Hästägarförsäkran” för lägre smittrisk
- Transportera endast i egen transport, alternativt en väl rengjord och desinficerad transport
- Använd enbart egen utrustning till hästen, och låna inte ut den
- Se till att krubba och vattenkopp i gäststall är väl rengjorda och desinficerade
- Låt inte hästen komma i fysisk kontakt med hästar från andra besättningar
- Låt inte andra vidröra hästen hur som helst och undvik själv fysisk kontakt med andras hästar
- Använd handdesinfektion före och efter hästkontakter
- Om en häst vistats i en miljö med förhöjd smittrisk, till exempel varit inlagd/opererats på en hästklinik, överväg att hålla den isolerad under en observationstid om tre veckor vid hemkomst

För dig med anläggningskort

Du som löst anläggningskort får fortfarande nyttja ridhus och ridbanor. Även för er gäller ett ökat hygientänk. Ingen direktkontakt med hästar som står uppstallade på anläggningen är tillåten. Undvik att hänga täcken och utrusning på sargen, använd gärna en egen påse.

Om vi Hjälps åt att följa dessa rutiner minskar vi risken för smittspridning och förhoppningsvis får våra hästar förbli vid god hälsa och verksamheten kan fortsätta som vanligt.

Skribent: Sara Bjarned